Sommerlejr 2019

FDF Korsvejen i England

Oplevelser udenfor landets grænser.


Et mangeårigt ønske gik endelig i opfyldelse. FDF Korsvejen, der hører til på Gemmas Alle 100, har i mange år drømt om at lave en sommerlejr-tur, der gik lidt længere væk end kongeriget Danmark.  I uge 27 i 2019 drog 15 FDF’ere og 4 ledere og assistenter afsted fra CPH til London, afsted på en uges sommerlejr til Hungerford, cirka 2 timer sydvest for London Heathrow.

Turen kom i stand efter en del forberedelse og en lille ekskursionstur til Hungerford i marts. En af kredsens forældre kommer fra Hungerford, og vi fik lavet en plan sammen med de lokale 1st Hungerford Scouts, hvor vi kunne låne deres hytte og telte.

Hungerford er en typisk engelsk landsby, som man kender dem fra engelske krimier så som Barnaby og Inspector Morse. Kanalerne fra River Kenn løber gennem byen, og der er masser af lokalt liv. Rigtig mange i byen vidste vi kom, og de hilste alle sammen, når de mødte de blå skjorter i bybilledet. Mange lokale havde været involveret, og havde gjort et stort arbejde for vores besøg. Vi havde blandt andet fået lov at leje nogle faciliteter af ”kommunen”, som ellers er forbeholdt de lokale foreninger.

Den lokale St. Lawrence Church lå lige ved siden af vores camp, så vi deltog i aften-gudstjenesten søndag aften. Den lokale menighed var ret imponeret, for deres fremmøde mere end tredoblede, da vi mødte op med 16 deltagere. Så fik de andre også lige en bøn på dansk, de kunne øve sig på.

Oplevelserne i fremmed område er naturligvis mange. Når man går over marsken, så kommer man til små sluser og broer, der skal betjenes manuelt. Det hjælper man så til med, hvis man lige kommer forbi – her er ingen, der har for travlt til at hjælpe andre. Overalt bliver man mødt med smil og gæstfrihed, og det smitter heldigvis. Stor gæstfrihed og passion for at dele blev også udvist af Rob Stark, der er den lokale ’caretaker’ af fiskeri-området i floden. Nogle kender måske Rob Stark fra internationale blade og magasiner, han er ret kendt blandt lystfiskere. Rob skulle demonstrere fluefiskeri – efter vores FDF’ere havde fået lov at kaste fluen (uden krog). Rob kastede ud, og inden for 2 minutter havde han en flot ørred til fremvisning.

Når man nu er så tæt på, så skal man da næsten på besøg på Stonehenge. Det blev dog hurtigt vedtaget, at Stonehenge blev en drive-by, så vi fik bussen til at køre forbi et par gange, hvor der inde fra bussen kom en vældig ”wow”-effekt – som hurtigt ebbede ud. I stedet stoppede vi i Avebury, der er et større område med lidt mindre sten – og man kan komme helt tæt på. Fascinerende, også den store høj, Salisbury Hill, der er den største pre-historiske menneskeskabte høj – og man aner ikke hvad formålet med den er. Lige noget for en flok kloge FDF’ere at filosofere over.

Turen gik også et smut til Oxford med en tur rundt i Harry Potters fodspor på Oxford University. Der var åben hus dag, så en masse af fakulteterne var bemandede for at hente nye studerende. Efter frokost i Oxford’s haver gik vi ned til verdens ældste overdækkede marked, hvor ungerne slog sig løs blandt souvenirs og friske fisk og grøntsager. Meningen var så at hele flokken skulle en tur i spjældet i Oxford – et af verdens ældste. Diverse forældre vil nok så takke British Railways for netop at strejke den dag, da det betød et par timers forsinkelse på vores tog – og vi ganske enkelt ikke nåede at sætte ungerne bag tremmer.

Ingen tur til UK uden et vist tema, så selvfølgelig var der lidt James Bond over det – I Hendes Majestæts Not-So-Secret Service endte det med. Der var visse spion—trænings-opgaver inkluderet – dem kan vi jo naturligvis ikke løfte sløret for her, da det vil afsløre for meget af organisationen. Men vi kan dog fortælle at vi afsluttede med Operation Cleansweep. I al sin simple enkelthed bestod den i at give hytten, vi havde fået lov at låne af 1st Hungerford Scouts, en lille overhaling – ude og inde. Fase 2 af operationen var så at give alle FDF’erne en tilsvarende overhaling – i form af en tur i det lokale svømmebad. Så var både hytte og folk rene til aftenens festivitas.

Den lokale viceborgmester og regionens øverste spejder-leder mødte op sammen med alle gruppens forældre og ledere og holdt en vældig grillfest for os og alle spejderne. Forældrene grillede for alle, og de lokale spejdere arrangerede en stribe forskellige aktiviteter, blandt andet skulle der i fællesskab bygges en appelsinkatapult (eller tennisbolde) af bambuspinde og elastikker. En god ide hjemme til haven når de plukkede æbler skal afleveres.

Lørdag skulle lejren og de rodede telte pakkes sammen igen, inden bussen gik mod Heathrow – og hjem mod Danmark. En fantastisk tur med gode oplevelser i det udenlandske – og noget vores store unger husker som et godt FDF-minde. Vi har mod på at gøre det igen, og lægger så småt planer om en ny udenrigstur sommeren 2023 eller 2024.


(Artiklen er skrevet af Allan BC og blev bragt i Tårnby Bladets september nummer)